Gaat je onderneming Zero Emissie?
Check de subsidieregelingen hier:
Lees verder

Rollmops RM 50 E - finalist product van het jaar 2023

Gebroeders Geens kwam in 2020 met hun elektrische Knikmops op de markt. De machinefabrikant uit Hoogstraten maakte hiermee een compacte en multifunctionele kniklader zonder uitstoot voor de ondernemer die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt.

Vangeel Wegenbouw uit Turnhout wist zo dat de tijd rijp was om hun specifieke vraag bij Gebroeders Geens voor te leggen. Zij namen zich voor om zo veel mogelijk van hun machines te elektrificeren en waar het kon Zero Emissie te gaan. Vangeel kende de Rollmops, de wendbare transportmachine werd immers al een tijd bij hen al op de werf ingezet. Op vraag van Vangeel startte het ontwikkelingsproces naar een elektrische Rollmops RM 50.

Ontwikkelingsuitdaging

Net als bij een Knikmops zijn de dimensies van een Rollmopschassis beperkt, maar de grootste uitdaging voor Gebroeders Geens zat in het gewicht van de machine. De oorspronkelijke Rollmops is ontwikkeld om over pasgelegde klinkers te rijden en weegt geen 500 kg. De aandrijving op de voorste wielen en de zwenkwielen maken de transportmachine uiterst wendbaar. Door de bestuurder in het midden van de machine te plaatsen, blijft de druk goed gespreid, kan de Rollmops netjes over de vers aangelegde klinkers rijden zonder het harde werk teniet te doen. Dit mocht bij de elektrische versie niet anders zijn. Dus werd er goed gezocht naar de ideale batterijen en geëxperimenteerd met de plaatsing hiervan. Zo kan ook de huidige elektrische Rollmops over de nieuwe klinkers manoeuvreren. De machine werd dit jaar op Matexpo tentoongesteld, maar reed daarvoor al, als ultieme praktijktest, een aantal uren mee op de werf bij Vangeel. De Rollmops RM 50 E doorstond de vuurdoop.

De medewerkers bij Vangeel, hoewel eerst wat terughoudend, zijn tevreden. De Rollmops werkt vergelijkbaar met hun vorige model en rijdt aangenaam. Ze steken hem elke avond in de stekker en moeten zich zo een hele dag geen zorgen maken over een lege batterij. De transportmachine is een pak stiller, maar ze zijn blij dat hij nog wel geluid maakt. Dat houdt het werk veilig.

De Rollmops RM 50 E weegt iets meer dan de dieselversie, namelijk 550 kg, maar blijft licht genoeg om over de pasgelegde klinkers te rijden. Een vlotte besturing wordt gegarandeerd door de stuurhendels en zwenkwielen achteraan. De chauffeur kan hiermee de Rollmops vlot rond de as laten draaien. Hiermee blijft het besturen van de machine intuïtief en gebruiksvriendelijk. De transportmachine laat, met een maximum snelheid van 16 km/h, het werk vlot en efficiënt verlopen. De Rollmops RM 50 E kan uitgerust worden met een grondbak of een stenentransportklem waarin ook een inveegborstel past. Zo kan de stratemaker met één machine verschillende werkzaamheden uitvoeren, zonder de rug verder te belasten.

De Rollmops RM 50 E heeft een batterijcapaciteit van 9 kWh, waar je een volle dag vlot mee kan werken. De hydraulische werking is volledig overgenomen van de dieselversie, waardoor de omschakeling naar Zero Emission weinig verandert voor de bestuurder. Door de Lithium-ion batterij, waarmee de Rollmops is uitgerust, kan je op elk vrij moment bijladen, zonder dat de batterij helemaal leeg moet zijn. Hiermee is de Rollmops RM 50 E, de ideale machine voor de stratenmaker die de duurzame omschakeling wil maken.

Gebroeders Geens maakt sinds 1989 machines in de Kempen. Het familiebedrijf ontwikkelde eerst de Rollmops, om hiermee stratenmakers van handenarbeid te verlichten. Net voor de 35e verjaardag van de machinefabrikant, ontwikkelen ze een duurzaam broertje, de Rollmops RM 50 E. Deze wordt net als alle Knikmops en Rollmopsen volledig in Hoogstraten ontwikkeld en gemaakt. Hiermee vergroot Gebroeders Geens hun gamma aan elektrische machines. Zo zijn er naast de Rollmops ook nog de Knikmops KM 140 E en de Knikmops KM 180 E.

De Rollmops RM 50 E werd geselecteerd als ‘Made in Kempen product van het jaar 2023’. Als één van de weinige machineproducenten in België, met een productie volledig op Belgische bodem is Gebroeders Geens erg blij met deze nominatie. De weg naar elektrificatie van het gamma werd al geruime tijd in geslagen, maar de uitdaging van de Rollmops was toch uniek. 35 jaar na de ontwikkeling van de allereerst Rollmops, is deze een mooie kers op de taart van de productontwikkeling van Gebroeders Geens. Bovendien werd de Rollmops RM 50 E gemaakt op vraag van een andere Kempense ondernemer. Dit product verdient het om  ‘Made in Kempen, product van het jaar 2023’ te winnen. Kempenser dan dit wordt het immers niet, lijkt het!

Stem jij mee?