Gaat je onderneming Zero Emissie?
Check de subsidieregelingen hier:
Lees verder

Gebroeders Geens, een internationale lokale speler

Gebroeders Geens, het familiebedrijf achter Knikmops & Rollmops, heeft diepe wortels in Hoogstraten. In 1989 ontwikkelde Frans en Marcel hier namelijk hun allereerste machine, de Rollmops. Deze kleine en wendbare transportmachine werd een geliefd werkpaard bij de stratenmakers. In 1997 begon de ontwikkeling van een multifunctionele kniklader, deze kwam op de markt als de Knikmops. De Knikmops maakte zijn debuut bij de stratenmakers, maar groeide al snel uit tot een geliefde compacte wiellader voor de bouw, tuinaanleg, landbouwers en verder. Beide merken worden nog steeds geproduceerd in Hoogstraten, net als bijna 35 jaar geleden. Van daaruit wordt het verkocht in heel België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Polen, de VS en verder.

Het productportfolio van Gebroeders Geens groeide in die 35 jaar uit tot meer dan 30 machinetypes. Ondertussen groeide uiteraard ook het aantal medewerkers. In 2023 werken er meer dan 60 mensen onder het dak in de Hinnenboomstraat. En net als bijna 35 jaar geleden, komen deze vooral uit de buurt van het productiebedrijf. Zoals je kan zien: ‘Hier wonen de medewerkers gemiddeld 9.6 km van hun werkplek’. Hierdoor kiezen veel collega’s om met de fiets naar het werk te komen, vooral in de zomer. Fietsen is goed voor het humeur, de fysiek én bij Gebroeders Geens ook goed voor de portefeuille. De medewerkers krijgen immers het wettelijk maximum als fietsvergoeding en kunnen een fiets naar keuze leasen via het werk. Mede hierdoor kiest 48% van de collega’s om naar het werk te fietsen.

Gebroeders Geens stimuleert dit graag. Fietsen past namelijk in het duurzame karakter van het bedrijf. Het productieproces werd al duurzamer door het dak van het bedrijf vol zonnepanelen te leggen en jaarlijks vanaf maart bijna volledig te voorzien in de eigen energiebehoefte. Daarnaast verduurzaamde Gebroeders Geens al een deel van hun productgamma. De Knikmops KM 140 E, de Knikmops KM 180 E en de Rollmops RM 50 E werden allemaal de elektrische tegenhanger van de gekende dieselversies. Voor Gebroeders Geens was het dus een logische keuze om de medewerkers van het productiebedrijf zo veel mogelijk te stimuleren om met de fiets naar het werk te komen. Zeker als we weten dat de medewerkers gemiddeld 9.6 km van het werk wonen. Geen files, geen uren onderweg en al wat nuttig gefitnest zonder er extra tijd voor vrij te moeten maken. Een serieuze win-win zo blijkt.

Grote plannen in de toekomst

Gebroeders Geens breidt uit en gaat een deel van hun productie verhuizen, naar 100 m verderop in de straat. Om de productiecapaciteit te vergroten heeft Gebroeders Geens meer plaats nodig, maar ook meer gemotiveerde medewerkers. Met deze grote uitdaging start het familiebedrijf in 2024 aan zijn 35e levensjaar. Naar goede 5-jaarlijkse gewoonte opent Gebroeders Geens dan ook de deuren en kan iedereen komen kijken hoe het bedrijf gestaag blijft doorgroeien. En dat met hulp van steeds grotere groep gemotiveerde lokale medewerkers.