Gaat je onderneming Zero Emissie?
Check de subsidieregelingen hier:
Lees verder

Een nieuwe uitdaging – een freesmachine

De freesmachine

De allernieuwste aanwinst in de Knikmops en Rollmops productie is deze freesmachine. Gebroeders Geens ging de uitdaging aan met het idee ‘nooit niet innoveren’. De freesmachine zal gebruikt worden om bepaalde onderdelen van het chassis onder handen te nemen. Meer bepaald kan deze productiemachine zeer exact gaten maken, ineens tappen en indien nodig formdrillen.

Tappen is het proces waarbij er in een gat ‘draad’ wordt voorzien, hierdoor kan het gat gebruikt worden om bouten in vast te draaien.

Formdrillen

De belangrijkste taak van deze frees wordt het formdrillen of in het Nederlands ‘vloeiboren’. Dit productieproces is een vormingsmethode om gaten in metaal te boren. Hierbij wordt het gat met hoge druk en wrijvingsenergie geboord.

Wat betekent dat nu?

Een keramische boor wordt tot op 3000 toeren gebracht en oefent druk uit op het stalen onderdeel. Hierdoor warmt het onderdeel op en smelt er een gat door de oppervlakte. Het resterend materiaal (de braam) wordt platgeduwd. De braam is dus geen afval, maar maakt een

ronding naast het geboorde gat. Hierna wordt het gat meteen getapt, waardoor er gemakkelijk een schroef in kan worden gedraaid.

Waarom kiezen voor formdrillen?

  • Gaat zeer snel
  • Geeft de mogelijkheid om voorwerpen met een grote sterkte (bouten) vast te maken in dun platenmateriaal
  • Schoon proces, er wordt m.a.w. geen afval geproduceerd