Gaat je onderneming Zero Emissie?
Check de subsidieregelingen hier:
Lees verder

De veelzijdige assistent voor de tuinaanlegger

Het aanleggen of onderhouden van een tuin is zware fysieke arbeid. Een kniklader kan hierbij veel taken uit handen nemen. De Knikmops KM 140 van Gebroeders Geens, die eerder dit jaar aan het grote publiek werd voorgesteld, combineert een compact chassis met veel kracht. Hiermee is deze kniklader een veelzijdige assistent voor iedere tuinaanlegger.

Gebroeders Geens nv, bekend van Knikmops & Rollmops, stelde dit jaar hun nieuwe Knikmops KM 140 voor. Hun streefdoel is al jaren om de arbeider van zo veel mogelijk fysieke arbeid te verlichten. Hiervoor maken zij al meer dan 30 jaar multifunctionele machines die uitblinken in stevigheid. Met het chassis dat vrijwel volledig uit hoogwaardig staal bestaat, is een Knikmops bestand tegen een stootje.

De Knikmops KM 130 is al jaren een vaste waarde voor de tuinaanleggers in de Benelux. De Knikmops 140 biedt hen weer dat beetje meer. Het gloednieuwe Knikmops type is amper 10 cm langer dan de Knikmops KM 130, maar kan toch zo’n 300 kg meer heffen.

Veelzijdige krachtpatser

De Knikmops KM 140 is net als alle andere Knikmopsen multi-inzetbaar. Met de werkhydrauliek van 48 liter per minuut (ipv 42 bij de KM 130) kan de Knikmops gebruiker vertrouwen op extra kracht. De Belgische kniklader wordt, door een ruim gamma aan aanbouwdelen, voor veel uiteenlopende taken ingezet.  Denk aan maaien, graven, frezen, egaliseren, transporteren etc. Het wisselen van aanbouwdelen is gemakkelijk door een hydraulische snelwissel. Dan hoeft de Knikmops chauffeur enkel nog de hydraulische slangen (indien van toepassing) vast te klikken. Zo tovert de tuinaanlegger de Knikmops om van transportmachine, naar veegmachine, naar boormachine en dit alles in een handomdraai.

Compact

De Knikmops KM 140 blijft een compacte machine. Met een maximale breedte van 135 cm en een eigen gewicht van 1600 kg, wordt deze nog gemakkelijk op een aanhangwagen vervoerd. En is er nog plaats voor een aantal aanbouwdelen. Hiermee rijdt de tuinaanlegger probleemloos van werf naar werf.

Deze compactheid bleek de grootste uitdaging in 2021, bij de omschakeling naar de Stage V motoren. De Europese richtlijnen omtrent uitstoot werden verstrengd en dus was het nodig om een DPF in de machines van 19 kW en meer te plaatsen. Na voldoende research speelde Gebroeders Geens de klus klaar. Er werd gekozen voor een aangepaste Yanmar motor, zodat de dieselpartikelfilter bij in het chassis kon worden geplaatst.

Stage V – milieu- en gebruiksvriendelijk

Wie vreest dat de omschakeling naar Stage V machine vooral meer onderhoud en meer zorgen met zich mee brengen, zal aangenaam verrast zijn door de aanpassingen aan de Knikmops. Zoals verwacht stoot de kniklader betrekkelijk minder uit, met als bijkomend voordeel dat die ook veel stiller kan werken. Maar de regeneratie heeft helemaal geen Adblue nodig en dit gebeurt dus bij regulier gebruik van de kniklader volledig automatisch. De Knikmops chauffeur moet enkel van onregelmatigheden op de hoogte worden gehouden en dit gebeurt simpelweg via het gebruiksvriendelijke dashboard. Ook als de regeneratie moet worden uitgesteld, bijvoorbeeld bij werken in een slecht verluchte ruimte, kan dit met een beperkt aantal stappen via het dashboard.

Zo blijft ook de nieuwste Knikmops voor iedereen vlot bedienbaar.