Gaat je onderneming Zero Emissie?
Check de subsidieregelingen hier:
Lees verder

Internationale vrouwendag – Karolien, Knikmops chauffeur

Karolien werkt als derde generatie mee in hun familiebedrijf. Ze doen tuinaanleg en tuinonderhoud en zijn gespecialiseerd in particuliere tuinen. Karolien werkt mee aan en in de tuinen, samen met haar man, broers en vader. Zij laten zich dagelijks ondersteunen door hun Knikmops.

Met welke Knikmops rijd je? Hoe heb je die uitgerust naar je eigen wensen?

Ik rijd met een Knikmops KM 130 TE, we lieten deze in het groen spuiten. We hebben een verstelbare trekhaak, een handgas en een comfortzetel als opties laten plaatsen. Alsook een aantal werklampen en een zwaailamp. De telescopische arm hebben we nodig voor het laden van de container en met onze gekeurde veiligheidskooi is die extra hoogte ook goed bij het snoeien. We hebben ook verschillende aanbouwdelen, zodat we de Knikmops bij zoveel mogelijk verschillende taken kunnen inzetten

Hoe lang heb je je Knikmops?

Mijn vader kocht zijn eerste Knikmops zo’n 15 jaar geleden. Dit werd een Knikmops KM 130, toen nog zonder uitschuifbare arm. Mijn vader legde deze vraag echter voor bij Gebroeders Geens en zij gingen hiermee naar de ontwikkeltafel. Een jaar later ongeveer, werkten wij met een Knikmops tele, het wachten waard!

Ik werkte toen al bij mijn vader en leerde van jongs af met de Knikmops werken. Dus toen de tijd kwam om een extra kniklader te kopen, kozen wij voor Knikmops. Ermee werken voelde voor mij meteen vertrouwd en ik ken de kwaliteit. Ik was gewonnen voor de betrouwbaarheid van de wiellader, er komt weinig aan. Dat vind ik toch belangrijk. We gebruiken de Knikmops uiteindelijk erg veel en voor veel verschillende taken. Dan heb je materiaal nodig, waarop je kan vertrouwen.

Waarvoor gebruiken jullie de Knikmops?

We gebruiken onze Knikmops het hele jaar door voor het aan- en afvoeren van ons materiaal. We voeren oude beplanting, verharding en ander tuinafval af met de kniklader, vaak met tegelriek met klauw. We voeren gestabiliseerd zand, compost, teelaarde en boomschors aan met onze grootvolumebak. In de zomer gebruiken we de Knikmops dan om mee te snoeien, we hebben een gekeurde veiligheidskooi, om veilig op hoogte te kunnen snoeien en werken. Dit alles bespaart ons een hele hoop handwerk.

Vroeger was een composthoop bij een klant leegscheppen toch een goed uur handwerk, nu rijd je 4 keer met de Knikmops met de tegelriek met klauw en de klus is geklaard. Ongelofelijk om te zien hoe het nu een automatisme is geworden om de Knikmops te gebruiken.

We werken vooral in tuinen voor particulieren en dan is het niet altijd vanzelfsprekend om met de Knikmops in de tuin te geraken. Maar we willen het vaak toch proberen. Zo gaat het werk namelijk extra vlot. Met het nat weer van de afgelopen maanden is dat anders, maar we kunnen vaak garanderen dat we weinig insporing hebben. De banden die standaard op een Knikmops KM 130 TE liggen zijn voor ons werk erg geschikt.

Wat is je favoriete werk met de Knikmops?

Ik vind het tof dat de Knikmops zorgt dat we kunnen afwisselen. In tuinaanleg is er nog steeds veel fysieke arbeid en dat vind ik ook fijn, maar nu kan je nuttig meewerken vanop de mops en hier ook wat uitrusten. Ook de Knikmops zelf kan goed afwisselen in taken, we kozen voor een hydraulische snelwissel op onze kniklader en hiermee ben je zo van aanbouwdeel gewisseld. Van tegelriek met klauw naar grootvolumebak of van manbak naar grondbak. Bij het snoeien volgt de Knikmops vaak om het snoeiafval meteen op de ruimen. Dat bespaart tijd en handenarbeid.

Wat zou je veranderen aan je Knikmops?

Weinig, maar ik was zo gewend aan de Knikmops van mijn vader, waarbij ik met een stang goed kan zien of de bak recht op de grond staat. Nu met de grootvolumebak is dat anders, deze heeft kijkgaten om op het mes van de bak te kijken en ik betrap me er toch op dat ik hieraan nog moet wennen. De hydraulische aansluiting laat ik ook aan mijn man over, deze zou misschien wat ‘vrouwvriendelijker’ kunnen. (lacht)

Krijg je soms vreemde blikken als vrouw op de Knikmops?

Nee, onze klanten kennen ons, dus die kijken hiervan niet op. Des te beter. Ik hoop dat mijn dochters later ook met de Knikmops rijden. Als je het met de paplepel meekrijgt thuis, is dat toch handig meegenomen.